Personatus

agapornidenAGAPORNIS PERSONATUS

De gemaskerde agapornis beter bekend als Personata is ontdekt in 1877 in noord-oost Tanzania. De Fischeri is het meest verwante familielid, hun leef- en broedgebieden liggen slechts een km of 60 van elkaar vandaan.

Met hun prachtige groene vleugels, pikzwarte kop en helder gele borst zijn de wildkleur Personatus echte beauty’s.

De Agapornis personatus of zwartmasker dwergpapegaai is een Agapornidesoort oftewel een dwergpapegaai die in 1877 werd ontdekt in Noordoost- Tanzania . Het leefgebied van deze Agapornidesoort bevindt zich zo’n 80 kilometer van het grootste meer van Afrika, het Victoriameer. Evenals de Agapornis fischeri is het woongebied savanne, een dor grasland met bomen en struiken. Het voedsel bestaat voornamelijk uit graszaden en bessen die ter plaatse te vinden zijn. De Personatus nestelt in holle bomen. Net zoals bij andere Agaporniden worden de eieren om de dag gelegd en in ongeveer 23 dagen bebroed.

Uiterlijk

De wildvorm Personata heeft een zwarte kop, gele borst en nekband. Rond de bruine ogen zit de typische witte oogring. De algemene kleur is groen waarbij de vleugelbocht een gele rand heeft. De snavel is dieprood, de poten grijs en de nagels donkergrijs.

WAT KWEKEN WIJ?

We kweken op het moment nog zeer beperkt, met slechts 4 koppels, personatus naast de mooie wildkleuren alleen nog violet.
In het verleden hadden we ook pastellen en dominant bonte ook daar ooit een pracht exemplaren van gekweekt nu bezitten we nog 1 oudere violet bonte pop, waar we helaas dit jaar geen bonte jongen uit weten hebben te kweken. We hebben ook meer dan 10 jaar een hele leuke halfsider gehad, zie ook onze foto’s, 1 kant blauw de andere zijde groen helaas vererft deze eigenschap niet.

Wel zijn we in samenwerking met Guido Kempeneers bezig met het ontwikkelen van een echte de Dilute personata.

Agapornis personatus dilute blue.a dilute

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook  sturen we onze personatus in op de  tentoonstellingen en al enige jaren doen we dit met wisselend succes maar vooral met de violetten scoren we regelmatig goede punten.

violetten 2013