Huisvesting-Voeding

Huisvesting:
We hebben sinds 2001 onze vogels in buiten-volières en uiteindelijk heeft dat tot bijna 40 m² volières in 2010 het zijn 3 aparte gedeelten die samen 1 groot geheel vormen.
Hieronder wat foto’s van de volières en  kweekschuur, de begroeiing voor de volières is inmiddels flink toegenomen en zorgt voor veel schaduw, wat afgelopen zomer geen overbodige lux was met die allerwarmste dagen. In de winter wordt de volière rondom helemaal dicht gemaakt middels plexiglas- en lexaanplaten en ondanks dat het flink koud kan zijn overleven de vogels de winters prima op deze manier.

 

De verlichting buiten op en in de volières middels de LED/lichtslangen geven in het donker precies genoeg licht waarbij de vogels nog kunnen eten en drinken en het licht is rustig voor de ogen/het zicht, van de vogels.
De meeste gewone verlichting is eigenlijk niet geschikt voor vogels zeker gewone TL-verlichting niet want de vogels nemen dat waar als een constant knipperlicht, niet goed voor het welzijn van de vogels dus.

In onze (vogel)schuur staan zo’n 25 dubbele broedkooien volledig van kunststof met afmetingen voor de Roseicollis van 70x40x40cm en voor de andere soorten kooien van 60x40x40 cm daarnaast nog 4 grote vluchtkooien voor het uitvliegen van de jonge vogels altijd eerst aan elkaar kunnen wennen voordat ze naar de grote buiten/volières gaan.
de kweekruimte wordt verlicht met speciaal voor vogels ontworpen tl-en Led verlichting, wij gebruiken oa. Birdlights vogeldaglicht T5/TL systemen maar er zijn meerdere goede merken verkrijgbaar.

Voeding:
We geven onze vogels iedere dag een Agaporniden zaadmengeling van AVIseed (zie onze links)
DSC03093DSCN1992

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daarnaast verstrekken we iedere dag eivoer/krachtvoer, wat we tegenwoordig ook in Pelletvorm verstrekken deze Pellets komen ook van Aviseed en zijn een fantastische bron van eiwitten en eigenlijk alle vogels aten ze vanaf dag 1 van de verstrekking wat best bijzonder is voor iets nieuws op het menu van de vogels. Daarnaast geven we fijn oestergrit aangevuld met een vitaminen en mineralenpoeder, we gebruiken knoflookolie(vanwege de goede bloedzuiverende en bloedluis werende eigenschappen)en geven iedere dag nog apart wat trosgierst.

Ook is het natuurlijk belangrijk dat de vogels iedere dag vers en schoon drinkwater ter beschikking hebben. Daar het drinkwater geven we met regelmaat nog aanvullende voedings-supplementen zoals mineralen en kruiden vaak uit zeewieren, kelp, kruiden, fruit en zaden, daarnaast bevatten dit soort producten vaak bacteriën die gunstig zijn voor spijsvertering en darmflora.

Voor onze grote parkieten vullen we de zadenmengeling nog aan met maagkiezel, zonnepitten, All MIX papegaaien mix en gedroogde grote zaden en fruit Parrot Prestige van Versele-laga.
Daarnaast verstrekken we regelmatig verse groenten en fruit zoals appel, wortel, broccoli en taugé.

Elke kweker ontwikkelt in de loop der jaren wel zijn eigen voedingspatroon en er zijn dan ook vele goede voedings mogelijkheden, onthoud u altijd wel dat vogels in gevangenschap niks zelf
kunnen zoeken en u dus alles moet aanleveren zorg daarbij net als voor uzelf voor gevarieerde en complete voeding met daarin ook zeker eiwitten, vitamines en mineralen.
Heus uw vogels blijven best in leven op alleen een standaard zaadmengeling en schoon water, wij kunnen zelf ook (over)leven op water en brood, maar mooie gezonde vogels hebben echt meer nodig dan dat.