Kweken

 

Het kweken doen wij in de kweekschuur.

Daarin staan broedkooien en  4 kooien van ongeveer 1 m x 1m waarin de jonge vogels kunnen uitvliegen voordat ze naar de volières buiten gaan.

Vaak vormen de vogels zelf de koppels in de buitenvolières. En anders stellen we zelf de koppels samen en meestal klikt dat dan wel.
Als de vogels elkaar gevonden hebben en er volgt een koppeling dan volgt de paring.
De man vouwt zijn staart onder die van de pop en ….
Meestal laten ze zich niet vastleggen tijdens het liefdesspel maar het is me toch gelukt, zie foto’s.

DSC_0366

Als er eenmaal een goed koppel is gevormd dan zie je dat de man de pop gaat voeren, later voert de pop en vaak ook de man op een zelfde wijze de jongen. Binnen in onze schuur kweken we in zogenaamde broedkooien met broedblokken.In de schuur is het iets eenvoudiger om zekere koppels te vormen ze zitten dan ook paarsgewijs in de broedhokken.

Uiteindelijk als de paring goed verloopt, dan na het eitjes leggen en ongeveer 21-23 dagen broeden..dan komen de kuikentjes piepklein uit het ei. Na een dag of 7 broeden kun je kijken of de eitjes bevrucht zijn, het zogenaamde schouwen. Dit doe je met een klein zaklampje of schouwlampje, zie foto. Je ziet als ze bevrucht zijn allerlei adertjes ontstaan en vanuit daar groeit in een dag of 20 een klein kuikentje. Ze zullen dan als alles goed gaat binnen1 maand in de veren zitten en binnen 2 maanden groot en sterk groeien waarna ze bij de ouders kunnen worden
weggehaald.

Aangezien er uiterlijk geen of in ieder geval nauwelijks verschil tussen een pop en een man is, laten wij sinds enige jaren zo goed als alle vogels waar we over twijfelen seksen op geslacht.
Dit gebeurd via het DNA wat wij aanleveren middels het insturen van een paar vers getrokken pluimpjes/veertjes. Sinds zo’n 5,5 jaar laten wij dit seksen doen in Spanje bij NBT zij  leveren een goedkope en betrouwbaar service, maar er zijn in de loop van de jaren meerdere goede bedrijven die DNA seksen service leveren zowel in binnen- als buitenland.